•   Klanttevredenheid: 8,8
  •   Actuele kalenders! Anders €25,- korting!
  •   Al 23 jaar persoonlijke, betrouwbare service
  •   Géén boekingskosten
Menu ×

Willem de Veroveraar

donderdag 5 december 2024

Een van de bekendste historische figuren uit Normandië is ongetwijfeld Willem de Veroveraar. Als buitenechtelijk kind van een Normandische hertog was het zeker niet in steen gegoten dat deze man ooit zelfs koning van Engeland zou worden. Laten we eens duiken in het leven van deze Normandische edelman.

Wie was Willem de Veroveraar?

Willem de Veroveraar werd in 1028 geboren in het Normandische Falaise. Willem de Veroveraar is slechts een bijnaam, zijn ouders noemden hem Willem I. Op zijn bijnaam komen we later terug. Zijn vader was Robert de Duivel, die hem verwekte bij een andere vrouw dan waar hij mee getrouwd was. Een buitenechtelijk kind, of bastaard, dus. Toch benoemde zijn vader hem tot zijn opvolger. Er stroomt Vikingbloed door de aderen van Willem. Als we zijn stamboom bekijken, duikt de naam Rollo op. Deze bekende viking werd ruim 100 jaar voor de geboorte van Willem de eerste hertog van Normandië.

Door de dood van zijn vader werd Willem al in 1035 hertog van Normandië. Toen dus slechts 7 jaar. Het was een tumultueuze periode: rivaliserende edelen betwistten zijn positie, en hij moest zijn leiderschap vanaf jonge leeftijd bewijzen. Hij overleefde zelfs meerdere aanslagen.

Normandië: De bakermat van Willem de Veroveraar

Normandië speelde een centrale rol in het leven en de carrière van Willem I. Het was niet alleen de plek waar hij werd geboren, maar ook de basis van zijn macht en ambitie. Als hertog van Normandië bouwde Willem een stevig fundament voor zijn militaire successen en politieke invloed. De regio, strategisch gelegen aan de kust van Noord-Frankrijk, bood hem toegang tot belangrijke handelsroutes en een sterke verbinding met zowel het Europese vasteland als Engeland. Dit zorgde voor veel welvaart en culturele bloei. De vele kastelen, kloosters en indrukwekkende steden zijn hier vandaag de dag nog steeds getuige van.

De slag bij Hastings

Het meest bekende wapenfeit van Willem I was de slag bij Hastings. Dit gevecht vond plaats op 14 oktober 1066. Willem wist hier de Engelse koning Harald II te verslaan. Deze overwinning was het begin van zijn succesvolle verovering van Engeland. Het gevecht en het jaartal 1066 zijn belangrijk in zowel de Engelse als Normandische geschiedenis. Bovendien is het gevecht vastgelegd op het iconische tapijt van Bayeux. Dit kunstwerk is maar liefst 70 meter lang en is goed bewaard gebleven. U kunt dit tapijt bekijken in het Bayeux Tapestry Museum in het centrum van Bayeux.

Eerste Normandische koning van Engeland

De overwinning bij Hastings was het begin van zijn verovering van Engeland. Nadat hij ook eind van dat jaar Londen wist te veroveren, werd hij op 25 december gekroond tot koning in de Westminster Abbey. Zo werd hij de eerste Normandische koning van Engeland. Zijn bijnaam, Willem de Veroveraar, kreeg hij dan ook door de verovering van Engeland en alle opstanden die hij daarna neersloeg. Hij zal er vast trots op zijn dat we hem tegenwoordig nog steeds kennen onder deze bijnaam. Tijdens zijn leven stond hij namelijk ook bekend als Willem de Bastaard, gezien zijn afkomst. Daar was hij, logischerwijs, niet blij mee.

Bezoek het graf van Willem de Veroveraar

Willem de Veroveraar overleed in 1087, enkele weken nadat hij van zijn paard viel tijdens het beleg van Mantes. Hij werd begraven in Caen in de Abbaye aux Hommes. Een grafsteen in de vloer van Abdij en een tombe houden de herinnering aan Willem de Veroveraar in leven. Het graf en de abdij zijn van maandag tot en met zaterdag te bezoeken. Een entreeticket kost ongeveer 4 euro.

Andere bezienswaardigheden

Naast het graf zijn er meer bezienswaardigheden in Normandië die een link hebben met Willem de Veroveraar.

Zo is er natuurlijk de geboorteplaats van Willem I, Falaise. Hoewel het kasteel dat er nu staat pas gebouwd is na zijn dood, wordt er wel gedacht dat hij in een kasteel is geboren dat eerst op die plek heeft gestaan.

In Caen kun je niet alleen het graf van Willem de Veroveraar bezoeken maar ook dat van zijn vrouw. Samen stichtten zij de Abbaye aux hommes en de Abbaye aux Dames. Zijn vrouw Mathilde is begraven in Abbaye aux Dames. Ook het kasteel van Caen werd door Willem I gebouwd.

Hoewel Willem I bij Mantes gewond raakte, overleed hij in Rouen in de kerk Saint-Gervais. Hier stierf hij aan zijn verwondingen waarna hij werd overgebracht naar Caen.

Ook met Mont Saint Michel is er een link. Hertogen van Normandië, waaronder ook Willem I, oefenden invloed uit bij de benoeming van de abt. Ook steunde de abdij Willem bij de strijd in Engeland door het leveren van schepen voor de invasie.

In de voetsporen van Willem de Veroveraar

Willem de Veroveraar is niet alleen een icoon van de Normandische geschiedenis, maar zijn erfenis is nog steeds zichtbaar in Normandië. Van zijn geboorteplaats in Falaise tot zijn laatste rustplaats in Caen, elke locatie vertelt een stukje van zijn fascinerende verhaal. Normandië biedt een unieke kans om in de voetsporen te treden van een man die de eerste Normandische koning van Engeland werd. Boek een vakantiehuis in Normandië en ontdek dit stukje geschiedenis zelf!

Chateau de Falaise

Schrijf u in voor de nieuwsbrief